Australian Cobberdogs als huisdieren
De Australian Cobberdog is aanhankelijk , heeft een eigen persoonlijkheid en is lief voor kinderen.
Australian Cobberdogs hebben een grote behoefte dichtbij zijn mensen te zijn. Ze willen behandeld worden als een echt familielid en ze leren al snel hoe ze je kunnen “pleasen” en om lichaamstaal te herkennen. We zeggen altijd: het liefst zitten ze met een servet om bij je aan tafel om deel te nemen aan het gesprek.
Wandelen, andere activiteiten, spelletjes om hun intelligentie te prikkelen, je doet ze er geen groter plezier mee
Kleuren
Er zijn veel verschillende kleuren: Abrikoos, Zwart, Chocolate, Creme, Caramel, Chalk, Café (Parchment) en Red.
Soms zijn ze tweekleurig dat noemen we Parti, dit kan met bijna alle kleuren zijn als er maar veel witte vlakken te zien zijn. Het kunnen toverballen zijn: sommige vachten lichten op als ze ouder worden.
Diamond Dogs is gespecialiseerd in grote medium, medium en kleine medium Australian Cobberdogs.
Vacht en vachtverzorging
De vachtstructuur van de Australian Cobberdog kan nogal verschillen. Sommigen hebben een vacht met kleine krulletjes, die lijkt op de vacht van de Poedel, dat is een Curly of Wolvacht, deze vacht voelt soms wat hard aan. Anderen hebben een langere vachtstructuur, lokken die langs het lijf en de kop vallen. de Fleece vacht. In een nest kunnen beide vachtstructuren voorkomen of een mix van beide een tussenvacht genoemd. Deze is iets krulliger dan de Fleece maar toch een zachte open vacht.
De vacht rond de oogjes moet vrij gehouden worden zodat de hond goed kan blijven zien. Minimaal twee keer per jaar een flinke trimbeurt bij de kapper is noodzakelijk al kiezen veel Cobberdog eigenaren voor een onderhoud tussen de drie en vier maanden. Dan blijven ze wat langer in vacht, en wat leuker om te zien. Vaak borstelen met de juiste borstel (slicker brush) is noodzakelijk om klitten en vooral vervilten te voorkomen. Is de vacht toch vervilt, dan zal er een flinke scheerbeurt aan te pas moeten komen want klitten en vervilten is pijnlijk voor de hond, de huid gaat “trekken” en soms ook smetten. De pup vacht is de enige vacht die ze verliezen, al merk je daar vaak weinig van. Dit gebeurt ongeveer als de pup tussen de tien en vijftien maanden oud is. Deze periode mag de borstel nog iets vaker gehanteerd worden.
Opvoeding
Het is heerlijk een goed opgevoede Cobberdog in huis te hebben en we raden aan om een positieve beloningsmethode te gebruiken om een pup te trainen, aangezien dit de meest succesvolle opleidingsmethode is. Ze hebben er veel baat bij vanaf een jonge leeftijd minimaal een basis gehoorzaamheidstraining krijgen om ervoor te zorgen dat ze goede manieren aanleren. Daarbij leert het baasje ook hoe ze op een fijne manier de pup kunnen trainen zodat er een optimale vertrouwensband kan ontstaan
Hoe we onze pups opvoeden in het nest
We zijn altijd weer blij met een nest, zo fijn die pupgeluidjes te horen en de pupjes te zien opgroeien. Er is geen wezen op aarde dat zo snel groeit als een hond en iedere keer weer is die snelle ontwikkeling van de pups een klein wonder.
Al vanaf dat ze nog heel klein zijn (neonatale fase) houden we alle pupjes regelmatig even bij ons op schoot en tegen ons aan zodat ze al vanaf heel jong vertrouwd raken met de geur van mensen en met aanraking. En het is natuurlijk voor ons ook heel fijn om pupjes te knuffelen.
De eerste paar weken brengen onze puppies veel tijd door met mama in een grote werpkist, die bij ons in de woonkamer staat . Natuurlijk houden we goed in de gaten dat de pups goed groeien. Twee maal per dag worden ze op de weegschaal gelegd .Op die manier weten we of de moeder genoeg melk heeft.
Zodra ze drie of vier weken oud zijn, is tijd om ze langzaam aan vast voedsel te laten wennen. Rond die leeftijd worden ze verplaatst naar een grote ren, omringd met speeltjes. En zodra ze echt goed kunnen lopen gaan ze ook naar buiten. Wij stimuleren hun natuurlijke instinct voor hygiëne en vaak doen ze dan al hun behoeftes buiten. We laten de pups kennis maken met kinderen, mannen, vrouwen, andere honden hoge stemmen , lage stemmen en alle drukte van een huishouden. Daarnaast nemen we ze mee naar winkels, een kleuterschool en in de auto.
Alles met als doel ze voor te bereiden op een lang gezond leven als fijn gezinslid .Wij geven informatie (zowel mondeling als schriftelijk) en ondersteunen ook, als de pups al zijn uitgevlogen.
Al onze pups zijn ingeënt met ruim 6 weken, gechipt, geregistreerd bij een database (NDG) en ze krijgen een Europees paspoort mee. Alle gezondheidstesten van de ouders zijn ter inzage en een geregistreerde stamboom van de Master Dog Breeders and Associates wordt verstrekt na de castratie.
Wij zijn fokkers die graag wat contact houden met onze pups en hun families nadat ze naar hun nieuwe thuis zijn gegaan. Wij willen dat onze pups gelukkige en goed aangepaste honden worden, en we zijn altijd beschikbaar voor vragen of hulp. De groepsapp is een fijne manier om updates en foto's te ontvangen . Zo kunnen we ze een beetje blijven volgen. Voor ieder nest houden we na ongeveer een jaar een puppy terugkomdag en we organiseren minimaal 1 keer per jaar een Diamond Dogs Doggie Walk.
We hebben veel ervaring en zien fokken als een beroep. Daarom hebben we inmiddels de volgende opleidingen behaald:
Vakbekwaamheid Honden en kattenbesluit (wettelijk) afgerond bij Cursuscentrum Dierverzorging te Barneveld: diploma
Cursus fokkerij , 5 daagse Cursus Edupet: certificaat
Opleiding gedragstherapie Quiebus Barneveld:
- Module A Ethologie hond diploma
- Module B1 Basis instructeur hondenschool diploma
- Module C Gedragsproblemen bij honden diploma
- Module D Casussen probleemgedrag praktijk gedragstherapie (bezig)