Wij  krijgen nog al eens een vraag over hulphonden. Om het een en ander alvast wat duidelijker te maken hieronder nadere informatie. Er zijn grofweg drie categorieën waaronder je een hulphond kan indelen.
1: Therapiehond: deze honden helpen met cognitieve functies, verhogen zelfvertrouwen en sociale interactie en hebben een enorme impact op de levensstijl van een individu. Denk aan mensen met PTSS, Autisme, Pddnos en andere cognitieve aandoeningen.
2: Service / Assistance Dogs (ADL hond in Nederland) deze honden geven een gehandicapte de mogelijkheid om hun zelfstandigheid te vergroten en bieden ondersteuning, door bepaalde taken te verrichten, die hun eigenaar helpen om het dagelijkse leven te vergemakkelijken.
3:  Medic Alert honden. Deze honden kunnen hun eigenaren waarschuwen als ze het gevoel hebben dat er problemen kunnen optreden. Ze waarschuwen bij iemand met diabetis bij te hoge bloedsuiker (hyper) of te lage bloedsuiker (hypo). Bij epilepsie patienten voelt de  Medic Alert hond aan als er een aanval aankomt.

Bij Diamond Dogs selecteren we honden uit foklijnen die het meest geschikt zijn voor service, hulp, therapie en medicatiewerk. Daarbij moet wel aangemerkt worden dat een hond alleen hulphond kan worden met deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld organisaties als Click, Bultersmekke of de stichting Hulphond. De Topdog training kan kinderen helpen die onzeker zijn of lijden aan een aandoening binnen het autistisch spectrum.
Wij hebben enkele honden gefokt die werkzaam zijn als PTSS hulphond of als maatje voor iemand met een vorm van autisme. Onze dekreu Joep is Top Dog. En samen met zijn vrouwtje Nienke is hij een aantal malen per week aan het werk.

Topdogsovatraining

Nienke:
Ik werk samen met Joep om kinderen en jongeren Topdogsovatrainingen te geven. Topdog is een vorm van sociale vaardigheidstraining waarbij gebruik gemaakt wordt van de instinctieve reacties van honden. In elk samenwerkingsverband (voetbalteams, gezinnen, afdelingen, roedels wolven) zijn er specifieke individuen in specifieke functies. De samenwerking verloopt het beste wanneer iedereen datgene doet waarin hij uitblinkt. En wanneer er een aardige en rustige leider is. In het geval van Topdog noemen we die leider de belangrijkste hond, of de Topdog. De vaardigheden die nodig zijn om Topdog te zijn, zijn dezelfde vaardigheden die mensen nodig hebben om zich in sociale situaties te kunnen handhaven. Bijvoorbeeld: duidelijk zijn, ongewenst gedrag negeren, ingaan op prettig gedrag (belonen), aardig zijn, rustig zijn, stevig staan (letterlijk en figuurlijk). De rol van de hond in deze training is groter dan die van de trainer. Hij laat immers middels zijn gedrag zien of je duidelijk bent of niet, of je het juiste gedrag hebt beloond of niet, of je stevig staat. De trainer interpreteert het gedrag en vertaalt het voor de kinderen. De hele training verloopt in kleine stapjes die succeservaringen met zich mee brengen, zodat het zelfvertrouwen van de deelnemer flink groeit.
Topdog is een actie gerichte training, waarbij de kinderen en jongeren met de hond bezig zijn en niet hoeven te praten als ze dat niet willen. Het is begonnen als een agressieregulatietraining en weerbaarheidstraining. Inmiddels wordt het ook ingezet bij kinderen met leerstoornissen of problemen als ADHD, autisme, depressies. En het past erg goed binnen de preventieve technieken, in geval er bijvoorbeeld veel gepest wordt op een school, of in een klas.
Joep is geschikt bevonden voor het werken met zowel over- als onderassertieve kinderen. Omdat Joep een heel zacht karakter heeft, gebruik ik hem voornamelijk voor de onderassertieve kinderen.
Om te zorgen dat niet alleen de kinderen, maar ook de honden steeds met veel plezier naar de trainingen gaan, worden ze maximaal 2 keer per week 1,5 uur per keer, ingezet. De andere dagen zijn ze vrij.

Nienke is te contacten via info@diamonddogs.nl