Fokbeleid en gastgezinnen

Australiën Cobberdogs houden van persoonlijke aandacht. Zelf hebben we daarom ook maar twee teefjes in huis. Hierdoor hoeven ze onze liefde niet met veel andere Cobberdogs te delen. Natuurlijk is er leven genoeg in de brouwerij. Ongeveer drie maal per jaar hebben we een nestje en vaak wordt de opvoeding van de pups door zowel de moeder als de “tante” verzorgd. De andere Australian Cobberdogs die wij in onze foklijnen hebben wonen in liefdevolle gastgezinnen. Daar krijgen ze alle aandacht en wordt er ook veel zorg aan de training gegeven. Ze logeren nu en dan bij ons zodat ze zich bij ons thuis voelen en wij  ook hun ontwikkeling van dichtbij kunnen volgen.

Om zo breed mogelijk te fokken willen we foklijnen divers houden. Theoretisch zou het beste zijn als alle pupjes die goedgekeurd worden op gezondheid voor nakomelingen zouden zorgen. Dus alle pups uit ieder nest. Dan krijg je snel een bredere genenpool. Maar dat is natuurlijk niet haalbaar. Toch streven ernaar een beetje in de buurt te komen van dit ideale fokbeleid.  Dat betekent in de  praktijk dat een fokteefje, wat niet bij ons woont, in principe  slechts 1 maal voor nakomelingen gaat zorgen. Uit dit nestje houden we dan weer 1 of 2 fokhondjes (in de regel teefjes maar soms ook een reu) aan, waarvan de teefjes wederom voor 1 x een nestje gaan zorgen etc…. Voor reutjes geld dat we het aantal nakomelingen binnen de perken houden dus een reu wordt niet zomaar ongelimiteerd voor dekkingen ingezet en na een aantal jaren uit de fok gehaald. Af en toe wordt een dekking geruild om ander bloed erin te krijgen.  Dit beleid heeft een bijkomend voordeel. Zeker als het gaat om een teefje dat toch, in de regel, bij ons gaat bevallen. Het is een belasting voor een gastgezin dat de hond, die vaak een hele prominente plaats in het gezin inneemt  9 tot 10 weken naar ons terug komt om bij ons haar nest te krijgen. Al wordt je als gastgezin er nog zoveel bij betrokken, je mist je maatje enorm. Dat beseffen wij heel goed. Voor 1 keer is dat goed te overzien. Onze gastgezinnen werken op deze manier heel graag mee om ons fokprogramma  goed te uitvoeren. En voor die ene keer is het ook wel leuk dat “hun” hondje een nestje mag krijgen. Daarbij is het voor de hond geen enkele belasting, ze voelen zich ook thuis bij ons en daar waar hun pups zijn is hun huis. Het uiterlijk van de hond wordt door 1 nest ook niet aangetast. Geen uitgezakte melkklieren etc. Nadat een teefje  haar nestje heeft gehad , of nadat een reu uit de fok wordt genomen, is de hond volledig eigendom van het gastgezin. Wij denken hiermee recht te doen aan een ieder en we fokken hierdoor op zorgvuldige wijze.

Mocht u in aanmerking willen komen als gastgezin neem dan gerust contact op. Graag hebben we wel dat de gastgezinnen een beetje in de buurt wonen zodat de hond als ze bevallen is regelmatig bezoek kan krijgen van haar baasjes.